Lepidlo mezi námi

Když lektoruju efektivní rodičovství, ráda mluvím o potřebě sounáležitosti. Tenhle koncept, vycházející z individuální psychologie, popisuje důležitou potřebu člověka – totiž žít ve společenství dalších lidí, ať už v rodině nebo obecně ve společnosti. 

Sounáležitost si představuju jako lepidlo, které tmelí vztahy mezi námi. Pocit, že někam patřím, že jsem schopný přispět celku, že jsem pro ostatní důležitý a že můžu dělat chyby. 

Když nemáme tuto potřebu dobře nasycenou, hledáme jiné cesty, jak k sounáležitosti dojít. U dětí to pak popisujeme jako zlobení – nemám dost pozornosti? Zajistím si ji tak, že budu skákat rodičům do řeči. Nemůžu udělat chybu, protože pak o mě ostatní mluví jako o malém ňoumovi? Vykašlu se na všechno, co dělám, jsem přece tak neschopný a nic mi nejde.  

Pandemie. Už skoro dva roky se vlamuje do našich životů, nejde vyhnat, nejde se tvářit, že není. Ohrožuje nejen naše zdraví, ale postupně boří i naše další nenaplněné potřeby. Včetně sounáležitosti. 

Všechny současné hádky, spory, ukazování na nesmyslnost nařízení, ukazování prstem na domnělé viníky. Hledáme cesty, jak se spojit s ostatními a když to nejde v dobrém, použijeme jiných cest. Kromě věcí, na které jsme byli zvyklí, nám pandemie bere i naši potřebu mít možnost ovlivnit dění okolo nás, vidět smysl v tom, co děláme a cítit se dobrou součástí celku. 

Můj strach posledních dní není z ohrožení zdraví. Ale z ohrožení sounáležitosti. Bojím se, kam povede ohrožení této potřeby. Nepokoje? Další a další hoaxy? Hádání se s lidmi, se kterými jsme si doteď rozuměli? 

Neumím zastavit pandemii, neumím ovlivnit celou společnost. Ale budu hledat, kde můžu zakusit pocit dobré sounáležitosti s ostatními. Dávat ostatním příležitost, aby i oni byli syceni pocitem, že jsme jeden tým. A třeba tyhle malé kroky dohromady udělají jeden velký. 

Přidáte se?


Zajímá vás sounáležitost? V lednu otevíráme nový kurz Efektivního rodičovství online. Příležitost, jak se o sounáležitosti dozvědět víc – a také o tom, proč děti „zlobí“, jak je dobře motivovat a proč je lepší uplatňovat logické důsledky chování, než je bez rozmyslu trestat. Detail kurzu

Sdílejte článek na Facebooku

Share on facebook
Facebook